A Naughty Dog fejlesztőcsapata több kiváló játékot alkotott már a megalakulása óta eltelt években, a Crash Bandicoot és a Jak and Daxter széria után az Uncharted epizódjaival kápráztatták el a PlayStation-tulajdonosokat. Nathan Drake magával ragadó kalandjai után egy sokkal komorabb, félelmetesebb témába vágták fejszéjüket, az idén nyáron érkező The Last of Us ugyanis egy túlélő-horror stílusú akció-kalandjáték lesz.

The Last of Us

A poszt-apokaliptikus USA-ban játszódó történet egy globális fertőzést követően kialakult környezetbe helyezi a két főszereplőt, az általunk irányított középkorú Joelt és a tizennégy éves Ellie-t. A katasztrófát a (valóságban is létező) cordyceps gomba okozta, amely megfertőzi a gazdatestet és teljesen irányítása alá vonja. A zombiszerű állapotot okozó mutáció több millió emberéletet követelt, a túlélők pedig katonai elnyomás alatt sínylődő karantén zónákba kényszerültek. Az egyik ilyen karantén zónában élő Joel egy régi barátjának tett ígéretként elvállalja Ellie kimenekítését, így a páros elkezdi kalandos utazását a veszélyekkel teli USA-n keresztül.

The Last of Us

A játékmenet az Uncharted sorozattól eltérően nagy hangsúlyt fektet a feszült, félelemmel teli szituációkra. Ellenfeleink között megtalálhatóak lesznek a gomba által fertőzött rémségek és a túlélő, fosztogató emberek. Az eddigi videókban látottak szerint elkeseredett, véres küzdelmekben vehetünk részt, amelyekben a lőszerkészletek ritkasága miatt gyakran kell lopakodással és közelharci eszközökkel megoldanunk az életveszélyes szituációkat. Fontos elem lesz az ellenfelek figyelmének elterelése és a fedezékről fedezékre való akciózás. A lopakodás megkönnyítésének érdekében a The Last Of Usban használhatunk egyfajta „hallgatózás” képességet, amelynek alkalmazásakor elszürkül a kép és a falakon át is nyomon követhetjük az éppen zajt keltő ellenfelek pozícióját. A különböző talált tárgyak segítségével (például olló, rongy, törött üveg vagy ragasztószalag) pedig fegyvereket eszkábálhatunk, amelyekkel hatékonyabban iktathatjuk ki támadóinkat. A fertőzötteknek több formája lesz, eddig két fajtát láthattunk: a korai fertőzöttségi változat példányait, valamint a már gomba által eltorzult fejű, csak hangforrások alapján tájékozódó bestiákat. A harc tehát sokkal feszültebb és taktikusabb lesz, mint az Uncharted akciófilmekbe illő lövöldözései.

The Last of Us

A játékmenet fontos részét fogják képezni a karaktereink közötti interakciók. Központi elem lesz Joel és Ellie kapcsolata, amely szinte egy apa-lány kötelékké erősödik. A továbbjutáshoz szükséges utat legtöbbször közös erőfeszítéssel tudják megnyitni. Itt kisebb fejtörőkre is számíthatunk, amelyek gazdagítják a játék lehetőségeinek palettáját. Ellie és a mellette feltűnő segítőink a harcból is kiveszik a részüket. Itt (és az ellenfeleink esetében is) kardinális kérdés lesz az MI megoldása, amelytől nagyban függ a játékmenet élvezhetősége. Reméljük, hogy a Naughty Dog meg fog birkózni ezzel a kihívással, és tényleg értelmes, hasznos társakat kapunk a küzdelmek során.